Bygningspris til heste-byggeri

07-10-2013 13:39

Signe Wiese

Arkitekt Ole Christensens smukke ridehal på Vandstedgaard er blevet tildelt 1. præmien i konkurrencen om Årets Bygværk i Aalborg Kommune

Ole Christensens Vandstedgaard ved Nibe i Nordjylland danner bl.a. rammerne et succesfuldt varmblodsstutteri og en hestepension. I slutningen af 2010 blev arbejdet med at bygge en ridehal påbegyndt, og inden da havde Ole Christensen gjort sig mange tanker om hvordan ridehallen skulle se ud, og hvordan den skulle fungere. 

Ole Christensen havde oplevet en frustration over ucharmerende, og kolde stålpladehaller, og han vidste derfor som udgangspunkt, hvad han ikke ønskede. De overordnede kriterier til en ridehal på Vandstedgaard var grundlæggende alle de krav, som den traditionelle hal ikke opfylder: Vandstedgaards ridehal skulle være atmosfærefyldt og inspirerende miljø med høj funktionalitet og udført i livgivende materialer, og frem for alt skulle der være lys.

Resultat er blevet en af de vel nok smukkest og samtidig mest utraditionelle ridehaller i Danmark, og Vandstedgaards ridehal er altså nu blevet tildelt prisen som årets bygværk i Aalborg kommune 2013.

I forbindelse med tildeling af prisen, som blev overrakt af rådmand Thomas Kastrup-Larsen, fik Ole Christensen følgende ord med på vejen fra bedømmelseskomiteen:

– I en tid hvor landbrugets bygninger i højere og højere grad fremstår som egentlige industrianlæg, er det livsbekræftende at se, at nogle har modet og ambitionerne til at gå i en hel anden retning. En retning, som på den ene side er forankret i historien, men som samtidig er umiskendelig moderne.

Det danske kulturlandskab er ikke præget af voldsom dramatik og ”store armbevægelser” – det er stilfærdigt og blødt formet. Ridehallen er udformet og placeret med stor indlevelse i denne præmis – enkelt og raffineret.

Endvidere er ridehallen smukt integreret i det omgivende nære landskab, med en fin forståelse for de rummelige kvaliteter, der kan opstå mellem beplantning og byggeri, således der skabes en flot og værdig ankomst til bygningen.

Bygningen udstråler ærlighed og ikke mindst kærlighed i forhold til sin funktionalitet. Den er skabt rundt om et godt ridemiljø – et sted man har lyst til at opholde sig og blive dygtigere. Lyset har tydeligvis været en afgørende faktor i udformningen af rummet - og det mærkes. De store enkelt proportionerede glaspartier åbner op for både lys og udsigt, og sammen med de enkle og varme materialer og den fine detaljering, er der her skabt rum, med kvaliteter som rækker langt ud over, hvad vi normalt forbinder med denne type bygninger.

Det er et prisværdigt og modigt realiseret byggeri, og udvalget håber, at det kan sætte en ny standard for, hvad der kan gennemføres af byggerier i landdistrikterne.

Mod og ambitioner – men selvfølgelig også evnen til at kunne realisere dem - er hvad der skal til for at skabe og fastholde en bæredygtig udvikling af de små lokalsamfund.

Kilde: LAK Aalborg

Læs mere om ridehallen på Vandstedgaard i magasinet Ridehesten fra juli 2012 i artiklen "Et byggeri med atmosfære"

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing