Beskyt brysterne med en korrekt ride bh

03-05-2021 19:21

Vidste du, at en god sports bh kan mindske brysters bevægelse med mere end 70% når vi kvinder du hopper, danser, løber eller rider? For når du er i fuld bevægelse, så går dine bryster nærmest i selvsving! Læs med her om hvorfor alle kvinder bør ride med en decideret sports/ride-bh

Copyright Ridehesten.com

Du har helt sikkert investeret i en lækker godkendt ridehjelm, måske også i sikkerhedsvest, lækre støvler og velsiddende og funktionel ridejakke og bukser. Men har du også købt en ordentlig ride-bh til dig selv? En der beskytter og støtter dine bryster under ridning? En sports-bh er et vigtigt stykke rideudstyr for kvinder på linje med hjelm, eller sagt med andre ord: burde være. For det er ikke alle, der er opmærksomme på de strabadser, vi udsætter vores bryster for, når vi er i fuld bevægelse – og de skulle jo gerne blive ved med at se pæne ud, ik'?

Det kan en god sports-bh hjælpe med. Fordi uden bh bevæger dine bryster sig både op og ned, fra side til side og ind og ud. Brysterne bliver kastet rundt i et ottetals-mønster, når vi er i bevægelse. Sådan en karruseltur er hårdt for brysterne, og det kan også meget let komme til at gøre ondt, fordi tyngdekraften hiver og slider i brysterne.

Forebyg skader og hængebryster
Brysterne består af væv, fedt og hud. Der er ingen knogler eller muskler, der kan få hold på sagerne, og dermed bliver det de såkaldte *Cooper’s ligamenter, der får seriøse tæv, når du er i fuld vigør.
”Cooper's ledbånd” (også kendt som Cooper og fibrocollagenous septa) er bindevæv i brystet, der hjælper med at opretholde såkaldt strukturel integritet – altså form og hold. Ledbåndene er opkaldt efter Astley Cooper, som først beskrev dem i 1840. Deres anatomi kan afsløres ved hjælp af transmission diffraktion tomografi. Det er derfor du bør ride med en sports-bh, der er udviklet til at beskytte bindevæv og brystets form. Undersøgelser viser (også), at en korrekt sports-bh reducerer brysternes "hopning" med mere end 70% (afhængigt af brystets fasthed og størrelse).
Ved at bruge en kvalitets sports-bh kan du altså derfor både beskytte, og forebygge skader på brysterne, der (på længere sigt) kan udvikle sig til hængebryster. Derfor giver det mening at prioritere en decideret sports-bh frem for en almindelig bh. For en helt almindelig hverdags-bh er ikke bygget til at klare strabadserne under hårdt fysisk arbejde – hverken i stalden eller under ridning (eller nogen anden sport for den sags skyld).
Heldigvis er der kommet mere og mere fokus på brug af ride/sports-bh, og designerne har fået øjnene op for det lækre look. Der arbejdes med mere feminine snit, bredere og polstrede stropper, åndbarhed og svedtransporterende stretch-stof. Udvalget er stort, og nogle bh'er er bedre end andre.

Hvad er så en god sports bh?
En god sports-bh bør vælges efter bryststørrelse, type af træning, materiale og pasform. Det er naturligvis også meget vigtigt, at den føles behagelig for dig at have den på. Er din bh ukorrekt, så den f.eks. ikke støtter nok, gnaver i skulderen, trykker barmen eller på anden måde generer dig, kan det forstyrre din opstilling, og dermed rideoplevelsen for både dig og din hest.
Det er jo indlysende, at jo større bryster, des mere bevægelse. Men mange kvinder med mindre bryster tror fejlagtigt, at de ikke behøver at støtte deres bryster. Det kunne ikke være med forkert. Alle kvinder bør bruge en sports-bh, for selv små bryster kan bevæge sig rigtig meget, når de udsættes for high impact sport. En almindelig bh er bare ikke nok, når det gælder ridning.

Danske ryttere har testet sports bh'er fra Q-Linn sportslingerie

Seks ryttermedlemmer fra online community'et Omnihorse har testet det nye luksus sportslingeri på markedet, Q-Linn Sportslingerie, der er designet decideret til ridning og specielt til den skandinaviske kvindefacon.
I alt red seks forskellige ryttere med en korrekt tilpasset Q-Linn sports bh minimum 15 gange over en måned. Du kan se og høre testrytternes erfaringer og konklusioner med Q-Linn i videoen herunder. 
Sports bh kollektionen fra Q-Linn sportslingerie er udviklet af ryttere til ryttere med særlig fokus på komfort og støtte af hele brystregionen. I Danmark distribueres og sælges dette brand af Sadelmager Jan Guldborg, og du kan læse mere om dem på q-linn.dk.

Men hvorfor sælger en sadelmager sports bh'er?

Tina Bjerregaard, som er salgschef for Q-Linn sportslingerie hos virksomheden Sadelmager Jan Guldborg forklarer, at både hun og Jan Guldborg, som er professionel sadelmager, er passionerede omkring at bidrage til den gode rideoplevelse der, hvor de kan.
Mange kvindelige hesteejere og ryttere kan med fordel bruge mere støtte af barmen, både for at kunne sidde roligt med overkroppen når de rider, føle sig godt tilpas i sadlen og når de er fysisk aktive mange timer i stalden hver dag. En korrekt støttende sports bh giver ikke bare en bedre oplevelse imens du rider – det beskytter også brystvævet og giver færre skulder-, ryg- og nakkegener i hverdagen for rigtig mange kvinders vedkommende, fortæller Tina Bjerregaard.
Tina Bjerregaard har specialiseret sig i bh'erne fra Q-Linn sportslingerie netop fordi de er udviklet af ryttere til ryttere. Hun står til rådighed for assistance med Q-Linn sports Bh fitting, og mere information om det efterhånden meget populære sports BH brand. - Bh fittingen kan enten foregå ved at bestille et fittingsæt online, eller efter aftale i vores Q-Linn showroom ved Tappernøje på Sydsjælland. Og med helt op til 55 størrelser indenfor flere af bh-modellerne er der en god chance for, at vi kan hjælpe med en optimal sports bh til langt de fleste, slutter Tina Bjerregaard.

Gode råd, og det bør du vide om valg af sports bh til dig og dine bryster

 • Din barm ændres hele livet, fx. ved vægttab muskelopbygning, graviditet. Derfor er det vigtigt jævnligt at tjekke, at du bruger korrekt størrelse bh. Måske har din krop ændret form siden dit sidste køb?
 • Få hjælp til fitting af en professionel bh-fitter. De fleste af os bruger desværre en forkert størrelse. Faktisk viser undersøgelser, at op til 70% kvinder bruger en forkert bh-størrelse.
 • Vær kræsen, og forkæl dig selv. Din ride-bh bør være udført i kvalitetsmaterialer i åndbart og svedtransporterende stretch-stof og i en pasform, der matcher dig.
 • Din ride-bh skal have brede, polstrede stropper: Smalle stropper har tendens til at gnave i skulderen, og kan give røde mærker, gnavesår og hovedpine.
 • Din ride-bh skal have justeringsmuligheder, så den kan justeres i både skulderstropper og omkreds. Pasform er vigtigt. *Prøv dig frem, og prøv flere forskellige typer indtil du finder den, der passer dig. Der findes flere forskellige gode sports bh'er med et gennemtestet design.
 • Når du køber din nye ride-bh, må den gerne sidde godt til, da en sports-bh kan give sig lidt med tiden (tjek med din forhandler).
 • Forlæng levetiden ved at vaske bh’en i vaskepose. Det beskytter bh-bøjler, hægter og tekstil.
 • Vær opmærksom på, at bh’en kan "vokse" / give sig i brug og efter vask. Tjek pasformen løbende og køb en ny, hvis den med tiden ikke længere støtter nok.
 • Har du mere end én bh på når du rider i dag? Så er det tid til at finde et andet Bh-mærke, der støtter bedre og kan løse opgaven i én og samme Bh.
 • Stor barm? Gå efter højtlukkende brystskål og eventuelt en kraftigt støttende racerback-lukning (bryder-ryg).
 • Lille barm? Ja, du bør også bruge en god sports bh, når du rider.
 • Nej, en helt almindelig bh kan ikke klare strabadserne, når du rider.


2021 nyhed er også allerede populær

Den helt nye model ”Cannes” bh fra Q-Linn sportslingerie er allerede blevet meget populær, og er især velegnet til store barme. Skulderstropperne er brede og bløde, så du ikke bliver gnavet og trykket i skuldrene. Cannes Bh'en fås i 2 farver og 55 forskellige størrelser, som går op til I-skål og 100 cm i omkreds.

 • High Support sports Bh uden bøjle
 • Formstøbte skåle i behageligt åndbart materiale
 • Ingen generende sømme i Bh-skålen
 • Velegnet til brystopererede kvinder – dog ikke proteseegnet.

Denne artikel er skrevet i samarbejde mellem salgschef Tina Bjerregaard fra Sadelmager Jan Guldborg og Liselotte Enggård Jacobsen, journalist og marketingchef hos Omnihorse.

Copyright Ridehesten.com
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen