Britt Carlsen
Nez Perce indianerne forblev med tiden den eneste stamme der decideret fremavlede heste. For dem handlede det nemlig ikke blot om at forøge bestanden, men om at selektere i hestene, der skulle bruges til avl. De tunge og svære heste blev kun brugt som pakdyr, hvor de hurtige og udholdende hopper og hingste blev taget ind i avlen. Formålet var at avle hurtige og udholdende heste, der skulle bruges til bøffeljagt og i krig.
Racen var ved at uddø i 1877 på grund af konflikten mellem indianerne og det amerikanske kavaleri. I forbindelse med en tvangsflytning til et reservat, der pludselig udviklede sig til en flugt, druknede over 900 Appaloosaer og de tilbageværende heste blev konfiskeret og solgt.
Heldigvis blev Appaloosa Horse Club stiftet i 1938 af Claude Thompsom og Dr. Francis Haines på baggrund af de informationer de to havde indsamlet om racen. Alt dette har ført til at der er mere end 600.000 registrerede Appaloosaer på verdensplan i dag.
Den danske Appaloosa forening blev stiftet i 1997, og blev i 2000 officielt anerkendt som International affilieret med Appaloosa Horse Club i USA. Rent avlsmæssigt i Danmark, er det en race under pres, og der fødes desværre kun cirka 3 føl om året i gennemsnit.
Racen kan krydses med Amerikansk Quarter, Fuldblod og Araber, og stadig stambogføres som Appaloosa, og brugen af disse racer har været med til at give den sin store alsidsighed. Deres hurtighed, udholdenhed og stærke kropsbygning gør, at de både er egnet i western discipliner samt distance, military, trec, dressur og spring.
Farvemæssigt spænder racen sig også vidt. Der er 13 grundfarver (Bay, Bay or Brown, White, Chestnut, Grey, Palomino, Bay Roan, Blue Roan, Red Roan, Grulla, Dun, Buckskin, Black), og vil man vide mere kan man få gode informationer og se flotte billeder på Appaloosa Horse Club Denmark, hvor der er en udførsel beskrivelse af alle typer, aftegninger, pelsmønstre med mere.