Akupressur til heste

13-01-2019 08:11

Tryk er godt, da det kan frembringe en indre ligevægt. Dette gælder ikke kun for mennesker men også for heste. Akupressur for vores firbenede partner kan alle lære. Alt hvad du behøver er ro, tid og dine hænder

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Akupressur og akupunktur er begge dele af en ældgammel kinesisk helende kunst, der både kan lindre smerter og forebygge imod forskellige lidelser. Det kan sidestilles med kinesisk massage og behandlinger såsom  kraniosakralterapi.
Med hjælp fra den tyske dyrlæge Ina Gösmeier, der er specialiseret i traditionel kinesisk medicinteori til heste, vil du inden længe selv kunne bruge akupressur på din hest. Med akupressur kan du give din hest både lærdom og ro samt forøge hestens sundhed og velvære.

I akupressur ser man hestens krop og psyke som en af samme - de to dele af hesten er tæt forbundet. Begge dele er med til at skabe hestens indre ligevægt og skal derfor være i orden. Der findes over 350 forskellige punkter på hestens krop, hvor man effektivt kan bruge akupressur til at skabe denne ligevægt mellem psyke og krop. Hvert punkt har typisk mellem tre og fem forskellige funktioner og effekter på hesten. Disse betragtes som energipunkter, der er fordelt rundt på hestens krop men hænger sammen i et kredsløb af energi, der flyder gennem hesten, og som man kalder meridianen. Der findes i alt tolv hovedkilder af energi, der løber gennem hesten. Med akupressur kan man så trykke hesten på disse energipunkter og dermed åbne op for energikilderne og skabe mere gennemstrømning ved det aktuelle punkt. Punkterne er opdelt således, at de virker på forskellige måder hos hesten, der er punkter, der virker imod smerte, og der er punkter der virker på hestens psykiske tilstand.

Hvor ofte og hvordan?
Det er vigtigt, at når du går i gang med akupressur på din hest, at den er et sted, hvor den på forhånd er afslappet samt koncentreret og dermed også mere modtagelig over for behandlingen. Du skal ikke have kolde hænder, når du skal udføre akupressur. Når u har fundet punktet, kan du enten bruge pegefingeren eller håndladen at trykke med. Når du så trykker på punktet, skal du holde øje med hestens reaktion for at finde det helt rette tryk. Hvis hesten reagerer ved at lukke øjnene, bliver slap i mulen eller lader ørerne hænge lidt, så har du fundet det helt rette tryk på din hest. Hvor meget du skal trykke er individuelt fra hest til hest, og man skal derfor føle sig frem for at finde det helt rigtige tryk. Man skal gennemsnitlig trykke i et minuts tid, men den optimale tid for hvert punkt er meget vekslende.
Når man laver akupressur, bør man ikke gøre det på mere end fem punkter i samme omgang. Hvis hesten er syg eller har smerter, bør man som udgangspunkt snakke med sin dyrlæge om, hvor ofte man kan bruge behandlingen. Typisk vil tidsrummet imellem hver behandling ligge på omkring 14 dage.

Nyheden fortsætter efter annoncen


Vil du vide mere om akupresssur og hvilke punkter, du skal bruge? Så find  oktober-nummeret af magasinet Ridehesten fra 2016 frem.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner