5 tips til at tilkøre din hest!

18-01-2016 16:14

Tonya Bille Nielsen

Bliv klogere her!

Copyright Ridehesten.com
En almindelig køresele. Her brugt på Hellestruplunds Cesti, hvor der køres Maraton kørsel.
Nyheden fortsætter efter annoncen

1. Al begyndelse er svær..

Som det første når du gerne vil tilkøre din pony, skal du have fat i et seletøj. Alt efter hvad du gerne vil køre med din pony, skal du have fundet det seletøj, der passer til den disciplin. Kørsel er nemlig ikke bare kørsel, der er mange forskellige grene. Derudover skal du have noget hovedbeklædning til ponyen, enten en trense med bid eller måske en bidløs trense, der skal du vælge det, der passer bedst til dig og din pony. Som det sidste element i tilkørslen, skal du selvfølgelig bruge en vogn. Her findes der også forskellige slags, for eksempel en sulky, dobbeltvogn, maratonvogn osv.

2. Lær ponyen udstyret at kende

Næste skridt er at lære din pony udstyret at kende. Det vil sige vænne den til at have selen på, få tilpasset gjorden, fortøjet og haleremmen, så det sidder helt korrekt. Gjorden skal ikke være helt så stram, som når du lægger sadel på – men næsten. Fortøjet skal også tilpasses, det må hverken sidde for stramt eller for løst. Det skal sidde, så du uden problemer, kan få en hånd ind under det alle steder, det skal kunne holde selen på plads, så vognen ikke kan trække selen bagud. Sidst men ikke mindst, skal haleremmen være tilpasset korrekt. Hvis den er for lang, kan selen glide frem mod forbenene og dermed trykke. Er haleremmen for stram, kan ponyen få ondt i ryggen. En hovedregel siger, at kan man have en hånd på højkant ovenpå ponyens kryds under haleremmen, så passer den. Når det hele er tilpasset, kan det være en god idé at gå en tur med ponyen, så man er sikker på at den ikke reagere på udstyret.

3. At gå i lange liner

Når ponyen er fortrolig med udstyret, skal den lære, at signalerne kommer bagfra og ikke ovenfra eller fra siden. Det er derfor vigtigt at gå i liner med ponyen, her er det vigtigt, at linerne er lange, så man går så langt fra ponyens bagdel som muligt, så den ikke kan komme til at sparke en. Når man går i liner, skal man sikre sig, at ponyen lærer at dreje til begge sider, stoppe og gå frem. Det er de fire vigtigste elementer, den skal kunne, før man kan begynde at sætte vogn på.

Nyheden fortsætter efter annoncen

4. Hvordan reagerer ponyen på vognen?

Idet ponyen forstår signalerne fra linerne, kan man begynde at vise den vognen. Har den aldrig oplevet en vogn før, er det en god idé at benytte sig af en hjælper, som kan holde vognen. Til at starte med, prøv så at lade ponyen snuse til vognen og gå rundt om den. Hvis den er helt fortrolig med det, lad så din hjælper bevæge vognen, er ponyen også her afslappet, så træk en tur med den, hvor vognen følger med ved siden af den. Er den helt tryg ved at vognen følger med, så prøv at trække vognen hen til ponyen bagfra, som om i ville sætte den på. Igen går i en tur med ponyen, og holder vognen, som om den sad på. Heste har et flugtinstinkt, hvilket vil sige, at den vil flygte ved faresignaler, og at noget følger efter dem, kan fremprovokere deres flugtinstinkt. Derfor er det yderst vigtigt, at ponyen er helt komfortabel med vognen, inden den sættes fast på ponyen. Er det ikke tilfældet, så træn yderligere med vognen uden at sætte den på.

5. Første køretur

Når du er nået så langt, at din pony er helt tryg ved udstyr, signaler fra liner og vognen, er du ved at være klar til første køretur. Her anbefales det, at der er en, der trækker ponyen, de første gange du sidder i vognen. For bliver den forskrækket eller bange, er den mere vant til signalerne fra en trækker end fra kusken bag den. Så for en sikkerhedsskyld, så få en til at hjælpe dig, så du kommer bedst muligt i gang.

Er du i tvivl om din pony er klar til at blive kørt med, så kontakt en der har erfaring med at tilkøre. Måske der er brug for professionel hjælp, for at være sikker på at det hele går godt. Du kan søge hjælp på de forskellige travbaner, der ligger rundt i landet, eller hos en af de mange køreforeninger der også er spredt godt ud i det danske land.

At tilkøre en pony er ikke bare for sjov, det er vigtig, at det bliver gjort korrekt, og det er derfor tit en god idé at få hjælp fra en, der har erfaring med kørsel. Men når først ponyen er tilkørt, vil man opleve verdenen sammen med ponyen på en helt anden måde.

God fornøjelse!

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen