10 tips til dig, der er ny til stævnerne

30-12-2017 09:16

Ridehesten Junior giver dig her 10 tips til dig, der ny til det med stævner. Vidste du fx at et lykketing kan hjælpe på nervøsiteten?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

1. Find det rette niveau
Det første du skal gøre, når du skal til stævnerne, er at melde dig til. Det er vigtigt, at du finder det helt rigtige niveau uanset, om du skal starte springning eller dressur. Du kan altid spørge din ridelærer, hvilken klasse du bør starte. Hvis du starter i en klasse, som du ikke er klar til, får både du og fin pony en dårlig oplevelse - og det er der jo igen grund til!

2. Forbered dig bedst muligt
Hvis du er velforberedt til et stævne, er der ikke så stor risiko for, at du bliver alt for nervøs. Så ved du jo, at du har gjort alt, hvad du kan hjemmefra for at få et godt resultat. Det sidste stykke tid op mod stævnet, skal du derfor koncentrere dig om at træne din hest, så den går bedst muligt til stævnet.

3. Lav dit eget stævne
Hvis du let bliver nervøs, når andre kigger på dig, mens du rider, kan du holde en "generalprøve" derhjemme inden stævnet. Invitér din familie og venner ud på rideskolen, og lav en opvisning for dem, hvor du enten springer en bane i den samme højde som den, du skal springe til stævnet eller ridser et dressurprogram for dem. På samme måde får du øvet dig i at ride foran andre, ligesom du skal gøre til det rigtige stævne. Måske kan I også gå flere om at lave et "øvestævne" der, hvor du rider.

4. Lær reglementet
Reglementet er et katalog, som beskriver alle de regler, der er ved ridestævner. Du bliver let nervøs, hvis du føler, at du ikke har styr på dine ting. Undersøg derfor altid, hvor lang din pisk må være, om du må ride med bandager, hvilke sporer du må bruge, hvordan dit tøj skal være osv. Alt dette kan du læse om på nettet i Dansk Ride Forbunds reglement.

5. Øv også dressurprogrammer uden hest
Det er en god idé at lære dressurprogrammer i god tid. Når du har øvet de mange gange - for eksempel ved at løbe det igennem uden hest eller tegne det foran dig, er der ingen grund til at være bange for at glemme programmet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

6. Find evt. en lykketing
Mange sportsfolk har en lykketing med til stævne. Den gør, at de altid er sikre på, at det går godt, fordi tingen bringer dem lykke. Hvis du engang har redet et super stævne, hvor du for eksempel havde en bestemt bluse på, så tag den på til næste stævne, for den bringer måske held igen? Ellers kan det være en god idé at tage sin træner eller bedste ven med, for det kan også godt hjælpe på nervøsiteten.

7. Forvent altid det bedste
Det bedste du kan gøre for ikke at blive nervøs, er altid at forvente det bedste. Aftenen før et stævne kan det derfor være en god idé at tænke dressurprogrammet igennem. Forestil dig, at du rider hele programmet, og alle øvelser lykkedes. Dagen efter, når du er til det rigtige stævne, er det som om, du allerede har prøvet det før, og det gik oven i købet rigtig godt. På den måde kan du tænke dig til at blive mindre nervøs.

8. Beregn god tid
Du bliver let stresset, hvis du ikke har beregnet nok tid. Beregn derfor altid ekstra tid til alt, hvis fletningerne ikke vil lykkedes, eller hvis hesten ikke vil læsses og så videre. Det er altid rarere at vente 20 minutter i stedet for at mangle 20 minutter. Lav også en pakkeliste i god tid, så du ikke er i tvivl om, at du har husket det hele. 

9. Koncentrer dig om dig selv
Når du kommer til stævne, skal du opvarme sammen med en masse andre ekvipager. Det er spild af tid at blive nervøs over, at de andre er meget bedre til at ride, eller at de har en flottere pony, for du kan ikke gøre noget ved det alligevel. I stedet for at tænke at du vil prøve at slå de andre, kan du tænke, at du vil prøve at ride endnu bedre end sidste gang. På den måde rider du mod dig selv og ikke alle andre. Og husk, at de personlige sejre og fremskridt, du gør dig, er meget værd!.

10. Glem andres forventninger
Noget af det, du kan blive mest nervøs over, er at tænke på, hvad andre mod forventer af dig. Ofte er det dig selv, der har de største forventninger, selvom du ikke selv lægger mærke til det. Så længe du gør det, så godt du kan, kan du ikke gøre det bedre og så er der ingen grund til at være utilfreds.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner