Törnblad i hollandsk modvind

29-09-2017 08:55

Leif Törnblad, der har givet et interview til et australsk hestemagasin, har fået hollænderne til at skumme. En officiel klage er indgivet til FEI, men hvad handler det hele egentlig om?

Copyright Ridehesten.com
Leif Törnblad under OL i London 2012
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det hollandske rideforbund(KNHS) har indgivet en officiel klage til FEI mod den danske FEI 5* dressurdommer Leif Törnblad, en klage Törnblad endnu kun kender fra de sociale medier. KNHS mener, at Leif Törnblad har udvist uetisk adfærd i et interview til Australien Horse Magazine, hvor blandt andet Anky van Grundsven og hendes heste er nævnt i nogle af udtalelserne. 

Leif Törnblad, der selv er rytter og sidenhen som femstjernet FEI dommer siden 2007, har set mange aspekter af dressuren og ikke mindst, hvordan dressuren har ændret sig gennem tiderne. Noget som bliver diskuteret i artiklen.

Dressuren ændrer sig – men vi har brug for et regelsæt
Törnblad nævner i artiklen, tiden hvor Anky van Grundsven red sig helt i toppen med blandt andet Salinero. En hest, Törnblad faktisk godt kan lide. Han roser også Anky som rytter, men Salinero var også en hest, der var meget anspændt og mere foran i passage. Anky kom frem med den dybe Rollkur, og det lykkedes dem faktisk at få mere power, og højere bevægelser og mere fantastisk piaffe, nogle vil kalde det anspændt, men generelt syntes folk det var fantastisk – dengang, lyder det i artiklen.

-  Det er som et pendul, der svinger. Dengang var Rollkur måske accepteret, men det er det ikke længere. Nu er vi tilbage ved den lethed, som vi ser i dressuren i dag. Isabell Werth er meget bedre i dag end hun var for ti år siden, fordi hun har taget den lethed til sig, og så er hun effektiv. Du ser også den lethed i dressuren ved ryttere som Sönke Rothenberger og danske Cathrine Dufour, lyder det fra Törnblad i artiklen.

Men problemet ligger ikke så meget i træningsmetoderne, ifølge Törnblad, der ønsker  en mere ensartethed i dommernes bedømmelse til de store stævner. I artikler nævner han blandt andet en hest, der under et stævne i London, ikke på noget tidspunkt stod i lod, ligesom den gik med åben mund gennem hele programmet. En hest, der blev belønnet med et samlet resultat på over 80 %. Et resultat, Törnblad ikke forstår.

Nyheden fortsætter efter annoncen

-  Jeg kritiserer egentlig ikke træningsmetoder, men mere resultatet af nogle metoder, fortæller Törnblad til Ridehesten.com, og fortsætter: Det vigtige for mig, er at vi følger reglementet, dvs. at hestene skal med næsten foran lodplanet og bagbenene skal være lige så aktive som forbenene. Vi skal også lægge vægt på rene gangarter og regelmæssig rytme i alle de svære øvelser. Det er ikke et nyt synspunkt for mig, som jeg fremfører, fortæller Leif Törnblad.

Bedre udannet dommere er en nødvendighed
-   Vi mangler p.t. i FEI en stærk dressurkyndig ledelse som kan sætte retningen. Derfor får vi også en afsporet debat om mindre justeringer i karaktergivning og det sidste Hi-Low foslag, hvor højeste og laveste enkeltkarakter skal slettes ved alle stævner med fem eller syv dommere. Vi mangler ordentlig uddannelse, ordentlige dommer eksamener, og konsekvenser for de dommere der ikke dømmer korrekt, fortæller Leif Törnblad til Ridehesten.com

Det hollandske rideforbund klager
Den hollandske landstræner Rien van der Schaft ser derimod store problemer i Törnblads udtalelser om den hollandske træningsmetode, specielt i forhold til udsagnene om Anky van Grunsvens anspændte heste og Edward Gal, der netop har været i Danmark og give en clinic.

- Jeg mener, det hollandske rideforbund har svært ved at læse indadtil og forstå budskabet, lyder det fra Törnblad. Hollænderne har ved flere lejligheder været ude efter nogle af dommerne ved de store mesterskaber, værst var det ved OL i 2008, hvor de gjorde alt for at stoppe tre af de inviterede dommere(ikke undertegnede). Jeg mener, det er en farlig vej at gå, hvis de enkelte rideforbund begynder at blande sig i, hvem der skal dømme hvad, og det er en ved hollænderne er i gang med nu igen, fortæller Törnblad og fortsætter:

-  En pointe er, at klagen er underskrevet af den hollandske generalsekretær, der selv er 4* dommer, mon han kan anses for værende upartisk? Det er vel egentlig også svært for hollænderne at påstå, at jeg skulle være særligt anti Holland. Jeg var dommer ved OL i 2008, da Anky vandt guld, ved OL i 2012, hvor Adelinde Cornelissen vandt sølv og ved EM i 2013, hvor jeg havde Adelinde højere end mine kollegaer. Senest dømte jeg ved World Cup fianlen, hvor jeg egentlig var positiv overfor Edward Gal. Jeg er spændt på udfaldet af klagen, som jeg i øvrig kun kender via Facebook, slutter Leif Törnblad.

Læs hele den omstridte artikel HER

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen