Spørgsmål til minister om Viegård

24-07-2023 15:16

Mille Albinus Hjermitslev

Dansk Folkeparti har stillet to ministre spørgsmål til sagen om Viegård Stutteri v. John Byrialsen. Med stor sandsynlighed kaldes justitsministeren i samråd

Copyright Ridehesten.com
Folketinget. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sagen om Viegård Stutteri v. John Byrialsen fortsætter med at skabe debat. For nyligt er Dansk Folkeparti gået ind i sagen. Konkret har Pia Kjærsgaard stillet justitsminister Peter Hummelgaard (S) en række spørgsmål. Det gælder både spørgsmål, der søger at få klarhed over den konkrete sag samt spørgsmål til dyrevelfærdsloven generelt. Sidstnævnte stilles også til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V). Ministrene har fire uger til at svare på spørgsmålene.

Næstformand i Dansk Folkeparti Majbritt Birkholm fortæller, at hvorvidt de vil indkalde ministeren til samråd afhænger af ministerens svar, men at sandsynligheden er stor. 

Fakta
Spørgsmål til justitsminister Peter Hummelgaard (S)

Konkret om sagen, skal ministeren svare på: 

Vil ministeren oplyse, om der aktuelt er en verserende sag på John Byrialsens stutterier?

Vil ministeren bekræfte, at politiet i den seneste anmeldelse af John Byrialsens stutterier i første omgang afviste at gøre mere ved anmeldelserne, men at de alligevel har fulgt op, og dermed lavet et nyligt kontrolbesøg af stutterierne, og vil ministeren i bekræftende fald begrunde den første afvisning?

Vil ministeren oplyse, hvor mange anmeldelser der har været af John Byrialsens stutterier gennem årene, og oplyse hvad der har været af afgørelser?

Vil ministeren oplyse, hvad den politianmeldelse Dyrenes Beskyttelse indgik over for John Byrialsen i 2018, var begrundet i, og hvorfor sagen blev droppet?

Derudover er der rejst spørgsmål til dyrevelfærdsloven generelt. Heraf nogle til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).

/ Folketinget

Fold up

Det er jo ikke kun i den konkrete sag, at vi synes, der sker for lidt. Jeg synes så, at når man lige præcis ser på sagen på Viegård med de hundredvis af billeder, der er kommet frem af dyr, som har det sådan. Så får det i hvert fald os til at tænke, at hvis vi hvis vi tillader det her i Danmark, så er der noget helt galt med den lovgivning vi har. Ellers er det et spørgsmål om, at de her dyreværnsenheder simpelthen ikke har ressourcer nok til at kunne løfte sådanne opgaver. Det er jo blandt andet noget af det, vi stiller spørgsmål til justitsministeren om, fortæller Majbritt Birkholm.

Copyright Ridehesten.comMajbritt Birkholm, næstformand i Dansk Folkeparti. Foto: Dansk Folkeparti Dansk Folkeparti spørger f.eks. til, hvor mange ansatte der er i dyreværnsenheder, og hvorvidt de mangler ressourcer i forhold til at rykke ud i sager med det samme.

I den konkrete sag spørges der f.eks. til en ældre sag på Viegård Stutteri fra 2013, hvorvidt politiet har været derude for nyligt, hvad besøgene har ført til og om de har været på alle stutterierne. Sidstnævnte begrundes med, at tidligere ansatte har fortalt, hvordan hestene flyttes til andre stutterier.

Majbritt Birkholm uddyber: Jeg håber i hvert fald, at der kommer nogle lidt klarere svar. Det er jo fuldstændig urimeligt at se på det, der foregår. Jeg kan slet ikke forstå, at det er muligt. 

Sidst nævner næstformanden problemer med selvtægt. Ved en tidligere demonstration kunne Ridehesten f.eks. berette, hvordan aktivister var gået ind på gårdene ved Viegård Stutteri. Det førte til sammenstød med medarbejdere. 

Jeg kan godt forstå, at der er mange følelser i dyr og i dyrevelfærd. Jeg synes så også, at det er farligt, hvis man har et land, hvor man begynder at begå selvtægt, fordi man synes, at det er for galt. Sådan et land skal vi jo ikke have. Vi skal jo have en lovgivning, som giver myndighederne de rigtige ressourcer til at kunne gå ind og stoppe den slags, afslutter Majbritt Birkholm.

Copyright Ridehesten.com
Billede fra demonstration ved Viegård Stutteri. Foto: Martin Gorritzen
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner