Husker du, da en pony vandt OL-sølv? (video)

15-04-2020 14:33

Britt Carlsen

En af de mest succesfulde springheste i slutningen af 60'erne, var en pony. Den irske pony Stroller og hans engelske rytter Marion Coakes vandt Hamburg Derby og adskillige betydelige springkonkurrencer og toppede det med individuelt OL-sølv under svære betingelser

Copyright Ridehesten.com
Marion og Stroller ved OL i Mexico. Foto: Gonzalo Garcia Ceron, courtesy of Frank Waters.

Han var den mindste - og blandt de største. Han var en tv-stjerne, hvis fans skrev for at bede om hår fra halen. Den 148 cm høje, irske pony Stroller blev berømt og berømmet for sine helt fantastiske bedrifter sammen med englske Marion Coakes, datter af en Hampshire-landmand, som sammen med sin pony steg til international berømmelse i slutningen af 1960'erne.

Stroller og Marion var på det britiske juniorteam, og da hun faldt for aldersgrænsen ville hendes far sælge ponyen, så hun kunne få en hest. Hun bad så mindeligt om at få lov til at fortsætte sin karriere i sporten sammen med Stroller. Og hendes far kapitulerede. 
De to blev en sensation i international springsport, hvor den moderne pony, der lignede en lille hest,  havde mod og selvsikkerhed til overmål - skabt i en kombination af en Connemara hoppe og en fuldblods far. I en alder af 18 år vandt Marion og Stroller kvindernes verdensmesterskab i Hickstead. Og så fulgte en perlerække af sejre og topplaceringer i højdespringskonkurrencer, Grand Prix- og derby-klasser. I 1970 sejrede de to i Tysklands formidable Hamburg Derby, verdens hårdeste springderby.
Marion husker: ”Da vi sejlede over den sidste forhindring efter at have gennemført den eneste fejlfrie runde på dagen, jublede de 25.000 tilskuere som gale. Det var et af de mest spændende øjeblikke i mit liv. Vi havde afsluttet den 50. fejlfrie runde nogensinde opnået på banen - og det var den første af en kvindelig rytter. ”

Triumfen i Mexico
To år forinden, i 1968, var parret på det engelske hold ved OL i Mexico. Stroller kæmpede med højdesyge og en splittet tand i overmunden.  Det blev besluttet at give ham smertestillende medicin  i stedet for at risikere enat trække tanden ud lige inden konkurrencen.

På trods af dette sprang Stroller tappert fejlfrit i den første runde af den individuelle konkurrence og fik otte fejl i anden runde på den enorme bane. Amerikas Bill Steinkraus og Snowbound tog guldmedaljen med fire fejl, og Marion vandt sølvmedaljen. Det var den største bane, som nogensinde er blevet bygget til et OL. Banen indeholdt bl.a. en mur på 180 cm. 

Efter at han blev pensioneret i 1970'erne, levede Stroller indtil sit 36. år. 

Kilde: Horse & Hound

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald