Hans H. Kristiansen går i detaljer

26-03-2024 16:25

Gårsdagens pressemeddelelse vedrørende hestene fra Viegård gav flere spørgsmål end svar, og Ridehesten.com har derfor stillet Hans H. Kristiansen en række uddybende spørgsmål

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

I går bragte vi nyheden Nyt om Viegård-hestenes fremtid, som var en pressemeddelelse fra den ejerkreds, der har købt heste fra det tidligere Viegård Stutteri.

Det afstedkom adskillige spørgsmål, specielt da John Byrialsen i formiddags udtalte til Nordjyske, at han skal have en nøglerolle i arbejdet med de heste, som er flyttet til Nordjylland.

På baggrund af overstående har Ridehesten.com her til formiddag stillet rådgiver for den nye ejerkreds, Hans H. Kristiansen, en række spørgsmål, som bringes i fuld længde herunder:

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Vi har læst artiklen om, at John skal være konsulent for de heste, som ejerkredsen har opkøbt. I går stod der, at John ikke ville have noget med det at gøre, men alligevel er han blevet set tage imod hestene i Brovst i weekenden, og nu har han selv udtalt, at han skal være konsulent. Hvordan hænger det sammen?

Først og fremmest skal det understreges, at John ikke er involveret i nogen form for ejerskab af nogle af hestene, der har været på Viegård. Det er en utrolig stor opgave at skulle sortere disse heste, så det kræver kendskab, og den eneste, der har det, er John. Derfor har jeg kontaktet både John og dyrlægen, der tidligere har foretaget undersøgelser af hestene, og bedt dem om hjælp. Det er den eneste måde, jeg har en chance for at kunne dele hestene op i de grupper, de skal være i.

Velfærdsmæssigt vil det ikke være i orden at tage heste ind uden at kende deres baggrund og have viden om, hvorvidt de fx er tilredet eller ej. Så det er af hensyn til, at dyrene bliver sat i de rigtige rammer og bliver uddannet på den rigtige måde.

John har selv udtalt, at han er konsulent. Det er hans udtalelse, og hverken min som rådgiver eller ejerkredsens opfattelse. Vores opfattelse er, at så længe John er i Danmark, er vi glade for, at han vil hjælpe os med den viden, han har om hestene, ligesom vi er glade for, at den tidligere dyrlæge hjælper os med den viden, han har.

Hvorfor er det netop John, der er blevet valgt som konsulent, når det har vist sig, at han ikke havde succes med at tage vare på et stort hestehold?

– John er ikke konsulent, vil jeg gerne understrege igen. Men John har været venlig og stillet sin viden om hestene til rådighed, og det er jeg taknemmelig for, da det vil spare os for et voldsomt stort arbejde. Ingen andre end ham og den tidligere dyrlæge kender dyrene så godt, og de er nøglen til at få sat hestene i de rammer, der tjener deres tarv bedst. Jeg har ingen kommentarer til Johns tidligere virke. Jeg kan kun konstatere, at han er gået konkurs, men jeg kan også konstatere, at hestene er velnærede, og derfor har jeg ikke behov for at udskamme nogen for deres fortid. Tiden er kommet til at se fremad, også for Viegård-hestene.

 Jeg har nu et team af folk, som hjælper med hestene, og det inkluderer både dyrlæger, smede, folk til fodring og træning. Det er vigtigt for mig at understrege, at dette bliver gjort af hensyn til dyrene og ikke af hensyn til profit. Alle hestene har tidligere været solgt af kuratellet, men køberne er faldet fra på grund af trusler fra personer i organisationer, der går ind for hestevelfærd. Jeg har svært ved at se at det er hestevelfærd at forhindre kuratellet i at sælge hestene og forhindre købere i at bringe dem væk fra Viegård, specielt henset når der er nogle, som på en seriøs og ordentlig måde prøver at få hestene væk derfra.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Hvad er den langsigtede plan? Handler det om at få solgt hestene hurtigst muligt, eller er der planer om at avle på nogle?

– Den langsigtede plan er at få solgt de heste, som er salgsklare, til de rette kunder og i det tempo, som er bedst for hestene, og som de er klar til både fysisk og psykisk. De heste, som er avlsdyr, skal danne kernen i et mønsterstutteri.

Hvad med de heste, som ikke er i stand til at være rideheste eller avlsdyr?

– De næste par måneder vil vi tage stilling til, hvad der skal ske. Hvis der er heste, som ikke har det godt fysisk, skal de have fred. Hvis der er heste, som ikke egner sig til avl, men som fritidsheste, skal de have lov til det. Det kommer hele tiden an på at gøre tingene på den rigtige måde og med hensyn til hestenes ve og vel.

Hvem består ejerkredsen af?

– Jeg glæder mig til, når jeg har været igennem sorteringsfasen, at kunne invitere dem, der har interesse i disse heste, til et åbent hus-arrangement, hvor folk vil kunne komme ind i mindre grupper, i den mængde, som brandmyndighederne og politi vil tillade, for at se hestene. Således at folk kan se, at de har det godt, at de er tillidsfulde, velnærede, sunde dyr. Jeg ved, at John i sin tid havde en mere lukket tilgang til at køre forretningen på, men det er mit håb, at vi netop ved åbenhed og dialog kan få sat prop i alle disse spekulationer og få rettet op på det hele.

Det har været fremme i pressen, at der er erhvervet 19 heste – kan du bekræfte det antal, eller er der købt flere?

– Jeg kan bekræfte, at der i hvert fald er købt 19 heste, og jeg vil gerne orientere yderligere på det forestående møde, hvor det vil blive fremlagt, hvilke heste der er købt. Allerede der vil vi være i gang med udskillelsesprocessen, så jeg vil kunne gå nærmere i detaljer. Jeg vil gerne afvise, at jeg personligt har købt hestene. Jeg er blot rådgiver for en ejerkreds af hestefolk, som alle kun ønsker velfærd og ikke profit.

Det udstilles som om at du er mangeårig ven med John: kan du forstå, hvis folk stiller sig kritiske over for det nye projekt?

– Jeg har kendt John siden jeg var 10 år gammel, da jeg stiftede bekendtskab med denne skønne sport. Jeg har ikke været i kontakt med John ofte, men jeg er af den holdning, som dronningen engang sagde: ”everybody deserves a second chance”, og hvis det er Johns chance ved at rejse til udlandet, så er det ham vel ondt. Jeg kan godt forstå, at folk kæder os sammen, men jeg har aldrig været hverken nær eller tæt ven med John. Vi har "on and off" trænet nogle af de samme personer i ridesporten, og jeg har stor respekt for hans viden om hestene, ren træning og ridemæssigt, men vi er ikke venner på den måde, som andre vil have det til at fremstå. Det vigtige for mig er at få folk til at se, at aktivisternes adfærd i realiteten tager hestene som gidsler. Vi vil finde en ordentlig dansk løsning, som skaffer hestene gode hjem. Det bliver de klar til, når vi har fået ro til at selektere og uddanne dem.

Copyright Ridehesten.com
Hans H. Kristiansen. Foto: Ridehesten.com
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen