Comeback i S-springning efter brækket hals (video)

30-01-2021 13:50

Annika Knudsen Lorentsen

Catwalk V, som ejes af Victoria Sophia Hjorth-Madsen og hendes familie brækkede for omkring et år siden halsen efter et styrt på folden. I dag er den velspringende vallak tilbage på topniveau, og har netop gjort comeback i S

Copyright Ridehesten.com
Victoria Sophia Hjort-Madsen og Catwalk V ved Baltic Cup på Riders Cup i december 2020. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

For ca. et år siden brækkede den nu 9-årige Catwalk V halsen efter et styrt på folden. Catwalk er avlet af Ole Christensen, og er efter superhoppen Kia V e. Heartbeat og med Cosmeo som far. Afstamningen afsplejer kvalitet, og vallakken havde da også allerede debuteret i S tilbage i starten af 2020 i en alder af blot 8 år, og det med dengang kun 16-årige Victoria Sophia Hjort-Madsen i sadlen. Vallakken ejes af Victoria.

– Vi havde været til stævne i tyske Elmshorn, hvor Catwalk og Victoria var blevet 3'er i 140 cm og havde redet fejlfrit i deres første S-klasse, hvor de blev nummer 6. Jeg tænkte, at Catwalk lige skulle forkæles lidt, og derfor fik han en dag på folden på søndagen, forklarer Flemming Schultz og fortsætter:

– Han havde to dækkener på, og da jeg kommer ud en time efter, står han som frosset fast til jorden. Det yderste dækken var han komme helt ud af, mens han stod og trampede i det inderste. Det så ud som om, at han var faldet på snuden, og så havde han nok trådt i det inderste dækken.

På grund af uheldet blev Catwalk selvfølgelig taget ind igen, men da Flemming tog ham ind var han helt stiv, og virkede utilpas. 

– Han er normal en livlig og glad hest, så jeg kunne jo godt se, at der var noget galt. Jeg tjekkede benene, som var helt i orden, og jeg fik ham ind i boksen, hvor han også gerne spiste. Men da han om aftenen fortsat var utilpas, fik vi dyrlægen ud for at tjekke ham. Vi bruger en tysk dyrlæge, som ikke bor så langt fra grænsen, så han var hurtigt hos os, forklarer Flemming og fortsætter:

– Han laver nogle basale tjek, og her falder Catwalk fuldstændig igennem. Han er tydeligt ude af balance, kan ikke bøje hovedet rundt, og det var også blevet så slemt, at han nærmest skulle støttes for at komme ud af boksen. Det var virkelig chokerende, og dyrlæge meddelte os, at vi var nødt til at få ham kørt på klinik med det samme. 

Catwalk  blev derfor kørt på Pferdeklinik Bargteheide i Tyskland midt om natten, og her blev han undersøgt med MR-scanner og røntgen. Undersøgelserne viste et regulært brud ved 3 eller 4 facetled, som var brækket helt igennem. Desuden var en af de vinger, som sidder på leddet også brækket helt af. 

– Det er et område hvor der ikke er meget plads, og der er mange nerver der kan blive beskadiget i halsen. Vi fik at vide af dyrlægerne, at han nok skulle overleve, men prognosen for at blive sportshest igen, var tvivlsom. Det var svært at spå om hvordan det ville hele, og samtidig kan et styrt også tit forårsage skader på hæftningerne ved skulderen, og det har ofte svært ved at hele.

– Catwalk blev stabiliseret og fik halskrave på, så han kun kunne have hovedet ligeud. Han havde det virkelig ikke godt, men han blev selvfølgelig smertedækket. I tre uger stod han på klinikken, og i de tre uger havde han ikke været nede at ligge en eneste gang. Han var mat og virkede opgivende, men da Victoria var med nede og hende ham, livede han helt op, fortæller en rørt Flemming. 

– Det var som om han tænkte "nu kommer hun og redder mig". 

Copyright Ridehesten.com
Victoria og Catwalk i flot stil på Vilhelmsborg. Foto: Ridehesten.com/Rikke Hald Jensen

Helingsprocessen hjemme
Efter de tre uger kom Catwalk altså hjem i sin egen boks, hvor han først efter 14 dage var nede at ligge, og netop det fik familien til at tro på, at nu havde han det bedre. 

– Alt i alt har han stået i 5 måneder i boksen, og han har taget det utroligt flot. Han har bare affundet sig med det, forklarer Flemming og fortsætter:

– Vi tog røntgenbilleder undervejs, og kunne se at helingen gik godt. Det tog længere tid end vi havde regnet med, men endelig kom dagen, hvor vi fik lov at sætte ham igang igen. I starten var han meget stiv efter at have stået i så lang tid, men ligeså stille kom han tilbage i form. Dyrlægerne og vi er sikrer på, at det, som har reddet ham er, at han var i så god forfatning inden skaden, hvor han jo var i virkelig god form og muskuløs. 

Tilbage på stævnebanerne
Som Flemming fortæller, så var det held i uheld, at skaden skete i et coronaår, for så er Catwalk og Victoria ikke gået glip af så meget. Samtidig fortæller han, at det vigtigste var, at Catwalks helingsproces gik som den skulle, og det må man sige, at den har gjort. 

Ekvipagen er nemlig tilbage på topniveau, og på trods af, at skaden var sket et sted, hvor man ikke kan opererer, så er Catwalk helet af sig selv, blot med hjælp af et tilskudspræparat. 

– Han har fået det der hedder Bone Kare, som er et vanvittigt produkt, der virkelig er godt til heling af knogler. Det er det eneste produkt som kan hjælpe med at danne knoglestruktur. Det bliver også brugt til heste, som er blevet opereret i knoglen og til heste med OCD, forklarer Flemming, som også stolt kan fortælle, at Victoria og Catwalk har haft flere succesfulde stævner efter skaden:

– I forrige uge blev de 3'er i en 140 cm klasse i Tyskland, og i denne uge har de haft comeback i S. Vi er virkelig glade for, at Catwalk er tilbage, og selvom jeg har haft mange heste gennem tiden, så er han uden tvivl en af de heste, som har en særlig plads hos os. 

I videoen nedenfor kan I se Victoria og Catwalks comeback i S fra i onsdags.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen