Kristine Ulsø Olsen
In or out?
I forrige weekend var det meningen at Mai Tofte Olesen og Rustique e. Heslegårds Rubin/Midt west Ibi-light (opdr.) Anne Dueholm Nielsen, skulle have været til Den Bosch i Holland for at sikre sig kvalifikationen til World Cup-finalen. Kort inden valgte Mai dog ikke at tage afsted, da det lå for tæt på det sidste stævne og den kommende finale, såfremt den skulle blive en mulighed at deltage i. Det betød, at det hele afhang af, hvordan de andre ryttere klarede sig og eventuelle afbud.
- Jeg har hele tiden holdt regnskab, så jeg vidste, der var en god chance for, at jeg kom med. Det gjorde også, at jeg nærmest sad med hjertebanken, da de andre red i Holland, for det var afgørende for min mulige finaleplads, fortæller Mai til Ridehesten.com
Heldigvis for Mai valgte tre ryttere at trække sig, så hendes oprindelige 12. plads blev til en 9. plads og derved en direkte adgangsbillet til selveste World Cup finalen i Omaha, USA.
Forberedelsen
Men hvordan forbereder man sig, når turen pludselig går over Atlanten i et fly? Og ikke som turist vel at mærke.
- Først og fremmest har vi haft en del arbejde med at få dyrlæge og told papirer på plads, for der er virkelig mange regler, men klar det er vi! I forhold til træningen op til har jeg trænet lidt mere "normalt", end jeg ellers ville gøre op til et stævne, hvilket skyldes de fire rejsedage, som det tager. Så egentlig har vi haft en normal træningsuge, hvor vi i mandags red vores kür igennem for min træner Anne-Grethe Tørnblad, mens vi i morgen skal ride Grand Prix-programmet igennem.
Overlade ansvaret til en fremmede
Det er noget af en opgave, som ligger foran en, når hesten skal ud og flyve. Det har det i den grad også været for Mai, specielt fordi USA er meget striks med, hvad der kommer ind og ud af landet.
- Det første step på rejsen er, at vi fredag aften kører mod Amsterdam, hvor Rustique skal flyve fra lørdag morgen og indtil han skal på flyet, kommer han til at stå i en lufthavnsrejsestald.
Herefter vil Isabell Werths hestepasser være med på flyveturen for at tage sig af alle dressurhestene, hvilket egentlig er lidt grænseoverskridende, men jeg ved samtidig, at der er helt styr på det; nok bedre end jeg selv ville have det, hvis jeg var med, fortæller Mai.
Hestene vil være ni timer undervejs med flyveren, mens de herefter skal være hele 42 timer i karantænestald, hvor man kun må gå ture med dem fem gange om dagen, hvilket betyder at ingen af hestene må rides eller noget andet. Endnu en lille detalje, for ikke at sige stor, at er rytterne ligesom ved OL i Rio ikke må have deres hø med.
- USA vil være sikre på, hvad de får ind, det må nemlig ikke være noget som kan gro eller spire. Jeg har derfor måttet købe noget hø som skulle svare til det, som de vil få derovre samt finde noget midlertidigt foder, der også skulle være tæt på det, som Rustique skal fodres med derovre.
At glæde sig som et lille barn
Til spørgsmålet om hvad Mai glæder sig aller mest til ved turen, var svaret ret hurtigt - Uh, det er svært at sige, men det er nok helhedsindtrykket. Jeg glæder mig helt vildt meget, både til at se den store arena men ikke mindst til at mærke det sus, der formodentligt vil gå igennem én på et eller andet tidspunkt. Jeg har samtidig aldrig været i USA før, så vi har valgt at leje en lille bil, så vi kan være turister om søndagen, når vi er færdige med at ride, slutter Mai.
Ridehesten.com vil løbende være i kontakt med Mai, så husk og følg fra i næste uge af, hvor Mai vil komme med billeder og indtryk fra turen!