Cecilia Lindahl
”HiLoDrop” har skabt stor debat både nationalt og internationalt af dressurdommere og mange topryttere. En afstemning om forslaget har været på dagsordnenen ved FEI's generalforsamling tirsdag i Montevideo, Uruguay, og det står nu fast, at man dropper forslaget. Frem for en direkte implementering vil man i stedet teste idéen samt andre ideer næste år.
– Vi har lyttet til jer, og vi trækker HiLo-forsaget tilbage for i stedet at teste det på alle niveauer i 2018, sådan lyder det fra FEI's dressur udvalgsformand Frank Kemperman, der samtidig fortæller, at der så skal være et uafhængigt panel til at analysere resultaterne af testen.
Igennem længere tid har man forsøgt at finde frem til det optimale dressurbedømmelsessystem, og det internationale rideforbund FEI's Dressur Komité nedsatte derfor en arbejdsgruppe til at se på en modernisering af dressurbedømmelser.
Gruppen fandt frem til den såkaldte ”HiLoDrop”, som også tidligere har været debatteret og undersøgt statistisk for år tilbage, og her fandt man ingen signifikant forskel på resultatet af bedømmelsen med eller uden brug af ”HiLoDrop”. Det har vist sig i en analyse af næsten 1000 tests fra 2017, at det kun ændrer karakteren med +0,1%. Faktisk vil kun 3 % af alle GP/GPS-resultater ændre sig med mere end 0,5% – i næsten alle tilfælde med en lille opadgående ændring.
Arbejdsgruppens forslag vandt støtte fra en håndfuld nationer, heriblandt Holland og Italien, men der var samtidig stor modstand fra mange ryttere og dommere, der frygtede, at det ville føre til middelmådig dømmekraft, da ingen medlemmer af en jury ville ønske, at deres point faldt udenfor.
Forslag fra Norge kan afprøves
Blandt de forslag, der kan prøves i 2018, er en idé fra Norge. Den lyder på, at juryer af fem eller flere dommere – stort set alle CDI’er på 3* og derover – hvis en dommers endelige score for en ekvipage varierer med over eller under 5 % fra den gennemsnitlige score, vil den pågældende score blive ændret til det samme som den nærmeste score.
/FEI