Aktiv dyrlæge runder de 70 år

27-03-2013 15:28

Britt Carlsen

- Du kan da overhovedet ikke se, at den mand snart runder 70 år, sagde en af deltagerne til mig under Dansk Varmblods Hingstekåring om dyrlæge Hans Schougaard, der var i fuld sving med at vurdere hingste og røntgenfotos under kåringen - og det har han så evig ret i

Det er dog et faktum, at dyrlæge Hans Schougaard i dag fylder 70 år, og det bliver fejret med venner og familie på Nørlund Hestehospital, som har været hans arbejdsplads siden midten af 70'erne. 

Da Hans Schougaard som ung skulle vælge livsbane, var der tre muligheder, der tiltalte ham, landmand, travtræner eller dyrlæge. 
Landmandsjobbet så han bort fra ud fra den betragtning, at det ikke var let at få sig en gård, når man ikke var vokset op i en landmandsfamilie. Da han var en smule skoletræt, tog han job i stalden på Aalborg Væddeløbsbane. Han opnåede ikke at køre travløb. Det var han for ung til. 
Sideløbende med arbejdet på travbanen gik han i gang med at læse på studenterkursus om aftenen, og da han var færdig med det, var han klar til at gå i gang med dyrlægestudiet. Det har han aldrig fortrudt. Han bestod eksamen fra Den kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i 1969 og blev ansat på landbohøjskolens stordyrsklinik. Herfra kom han til Veterinærindretningen i Skare i Sverige og vendte året efter tilbage til Danmark. Efter en tid som assistent købte han og hans kone Lis i 1976 gården, der skulle blive til Nørlund Hestehospital.

Den traditionelle landejendom blev ombygget med klinik og hestebokse, og siden er der sket mange knopskydninger. I dag er Nørlund Hestehospital et veludstyret og komplet hestehospital, der har fulgt udviklingen indenfor hestesygdomme. På klinikken er der operationsstue med to tilhørende overvågede opvågningsbokse, og så er klinikken det eneste hospital i Danmark, som råder over eget laboratorium til bestemmelse af DNA og blodtype. Her foretages alle DNA-/blodtypebestemmelser på heste.
Lis og Hans Schougaard udvidede i efteråret 2003 Nørlund Hestehospital med en ridehal med tilhørende stald samt et træningsfysiologicenter, en speciel afdeling for genoptræning af heste. Hestehospitalet råder over 115 tdr. land, smukt placeret i det midtjyske søhøjland lige undenfor Silkeborg.

 

Info

Nørlund Hestehospital på tv
Så du udsendelserne på TV2 Østjylland i efteråret 2008? - se eller gense alle udsendelserne her: http://www.tv2regionerne.dk/reg2005/ søg på 'hestehospital' i region TV2 / ØSTJYLLAND i det seneste år. Den samlede udsendelse blev vist den 15.9.2008.
Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen