Er du opmærksom på din væskebalance?

20-05-2018 07:01, af Camilla Tiefensee Schrøder
Blog|

Det varme forårsvejr er dejligt og giver godt humør, men hvis du glemmer at få nok væske, vil du hurtigt blive drænet for energi, skriver coach og træner Lars Mars Johansen. I dette indlæg kommer han med gode råd til, hvordan du undgår at lade varmen gå ud over din præstationsevne

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars Johansen skriver artikler i magasinet Ridehesten om træning og rytterens fysiske og mentale sundhed. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Af Lars Mars Johansen

Forårsmånederne med sol og varme skaber glæde og lysten til at være udendørs. Der er opmærksomhed på, at ponyen/hesten skal have nok vand, foder og måske noget skygge, for at den kan trives og præstere optimalt – men hvad med rytteren?

Nedsat præstationsevne
Flere timer eller hele dage i varmen kræver mange ressourcer af kroppen og kan let nedsætte rytterens koncentrations- og præstationsevne samt energiniveau, hvis kroppen ikke får tilført nok væske og sund, energigivende mad.

Kroppen skal bruge masser af energi på at køle og holde en optimal kropstemperatur, og samtidig skal hjernen også bruge masser af energi til at skabe koncentration. Hvis vi forbrænder mere væske i forhold til det, vi drikker, nedsættes vores yde- og koncentrationsevnen med stor risiko for en nedsat præstationsevne.

Kroppen er indrettet således, at den altid vil prioritere at bruge energi på at sikre, at dens vitale dele trives bedst muligt. Derudover vil den også arbejde på, at kroppen ikke bliver overophedet, altså arbejde for at holde vores kropstemperatur i balance. Når dette er opfyldt, bliver den overskydende energi (hvis der er nogen tilbage) brugt til at skabe energi til at kunne præstere samt skabe koncentration. Hvis der så kun er lidt energi tilbage, vil det nedsætte vores præstationsevne til stor frustration for rytteren.

Symptomer 
Vi opdager ofte først problemet, når det er lidt for sent. Symptomerne kan f.eks. være, at vi bliver lidt sløve pga. varmen, vi føler os lidt tunge i hovedet og har lidt svært ved at holde fokus o.l.

Det kan tage flere timer eller dage at komme op på niveau igen, hvis man er kommet i væskeunderskud. Derfor er det en rigtig god idé at tage sine forholdsregler, når man skal præstere under varme forhold.

Behov for hurtig energi
Vores hjerne sender straks signaler om, at vi har lyst til (behov for) sukker-stoffer, som kan give noget hurtig energi. Trangen til at slukke tørsten vil drages hen mod sodavand eller de kunstigt fremstillede energidrikke samt lysten til at spise søde sager. Men det vil bare ikke hjælpe optimalt på væskebalancen, og dermed kan vi være på vej ned ad bakke mht. præstationen. Det er jo på ingen måde optimalt, hvis man skal ride flere heste eller skal præstere over flere dage. 

Drop undskyldningerne 
Det er let at bruge undskyldningen ”Det er godt nok også varmt i dag” og derved dække sig ind under, at det er o.k., hvis præstationen ikke bliver/var helt i top. Men hvorfor gøre det, når der nu er mulighed for at nedsætte risikoen for en dårligere præstation blot ved hjælp af forberedelse og omtanke?

(artiklen fortsætter under billedet)

Copyright Ridehesten.com

Påvirket af varmen
Hvis du er uheldig at blive ramt af symptomerne ved varmen, skal du hurtigst muligt tage action, så det ikke bliver værre. Du kan f.eks. gøre følgende:

 • Drik kontinuerligt, så kroppen får tilført væske i små mængder. F.eks. vand, saftevand med sukker eller energidrik (opblandet pulver fra naturprodukter).
 • Spis saltede nødder eller chips – det kan hjælpe lidt med at holde lidt ekstra på den væske, du drikker
 • Søg skygge
 • Hold dig i ro og tag evt. en lur, så kroppen ikke skal bruge energi på at holde dig aktiv.

Væske
Vi drikker ofte først, når vi føler tørst, men så er det desværre lige en ’postgang’ for sent, fordi så er vi faktisk allerede lidt bagud. Der er stor forskel på, om vi skal til at indhente et væskeunderskud, eller om vi blot skal vedligeholde væskebalancen.
Mangel på væske nedsætter vores koncentrations-, indlærings- og præstationsevne samt kan skabe hovedpine eller en tung følelse i hovedet og i værste fald give hedeslag/solstik.

 • Vidste du, at et væsketab på bare 2% kan nedsætte kroppens ydeevne med op til 20% ?

Den bedste form for væske er vand, saftevand samt energidrik (opblandet pulver fra naturprodukter – ikke fra de farvestrålende dåser/flasker i kiosker og supermarkeder). 

På rigtig varme dage eller hvis man sveder meget, kan man med stor fordel tilsætte mineral-brusetabletter i sit vand. De indeholder mineraler og salte, som hjælper til at holde længere tid på væsken i kroppen.

Energidrik-pulver og mineral-brusetabletter kan typisk købes i større cykel-butikker eller løbe-butikker.  

Kosten
Mange føler ikke sult, når det er varmt , men for at kunne præstere optimalt, er det vigtigt at indtage sunde energigivende hoved- og mellemmåltider, også selv om det er varmt, og lysten måske ikke helt er der. Kroppen skal bruge ekstra energi til at holde en optimal kropstemperatur.

Kosten kan groft sagt deles op i to hovedgrupper en ”hurtigoptagelig-” og en ”langsomoptagelig gruppe”. Den langsomoptagelige er det, som du skal spise til dine hovedmåltider (groft og proteinrigt), og den hurtigoptagelige er det, du skal spise ca. 30 minutter, inden du skal yde og præstere (f.eks. banan, bolle med honning o.l.).

Du kan læse meget mere om disse emner i mine artikler ”Kost og væske” i september 2017-udgaven af magasinet Ridehesten samt ”Optimering inden og under stævne” i december-udgaven 2017.

Søg skygge
Mellem ridningerne er det fornuftigt at søge skygge, og helst det køligste sted. Dermed undgår man den direkte sol, og man undgår også at bruge unødig energi på at knibe øjnene sammen, også selv om at man har solbriller på.

Vær opmærksom og vær forberedt

 • Sørg altid for at have styr på din væskebalance i hverdagen
 • Op til stævner kan man med stor fordel have lidt mere fokus på sit væskeindtag
 • Sørg for at have vand med dig, når du går rundt på stævnepladsen, så der ikke går for lang tid mellem du drikker på de varme dage.
 • Spis saltede nødder eller chips 
 • Forbered dig optimalt inden stævner ved at spise sund energigivende kost, og pak en god sund madkurv til stævnerne, så du ikke vælger nogle ”hovsa-løsninger” på stævnepladsen. 
 • Lav planer for, hvor meget du skal være i solen, og hvornår du skal søge skygge for at undgå, at kroppen skal bruge unødig energi på at køle sig selv ned.

Læs også

Lars Mars: Simple øvelser kan optimere din ridning

13-07-2018 15:21, af Lars Mars Johansen

Det behøver hverken tage lang tid eller være kedeligt at komme i bedre fysisk form som rytter, mener sportscoach Lars Mars. Han kommer i denne artikel med en række konkrete øvelser, som han fornyligt underviste de unge militaryryttere i til samling på Søborggård Rideklub

Skadet – Hvad gør jeg?

05-06-2018 07:01, af Camilla Tiefensee Schrøder

Amalie Liis Knudsen fortæller i det nye nummer af Ridehesten, hvordan hun fik selvtilliden og glæden ved ridning tilbage efter en lang skadespause og en uheldig start på genoptræningen

Skadet? – Brug tiden fornuftigt

09-05-2018 10:33, af Camilla Tiefensee Schrøder

I det nye nummer af Ridehesten giver træner og coach Lars Mars Johansen forslag til, hvordan man håndterer en periode med ingen eller meget lidt træning, hvis rytter eller hest er uheldig at pådrage sig en skade

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Charlotte Kondrup

Webredaktør og nyhedsvagt

Charlotte Kondrup
28 30 12 37
cko@ridehesten.com

Skriv til os

Mest læste

Søren Wind til Blue Hors

18-09-2018 10:24, af Britt Carlsen

Berider Søren Wind skifter arbejdsgiver, da han flytter fra Helgstrand Dressage til Blue Hors

Küren er nu aflyst i Tryon

15-09-2018 22:43, af Britt Carlsen

Efter vedholdende rygter er det nu bekræftet, at arrangørerne af WEG i Tryon må aflyse finalen i dressurkonkurrencerne, Grand Prix kür

DM i dressur og paradressur til Equitour Aalborg

20-09-2018 08:49, af Thomas Bach Jensen

DM i dressur og paradressur skal de kommende tre år afvikles i de topprofessionelle og internationale stævnerammer hos Equitour Aalborg

Hoppe forlader Hoffmann

20-09-2018 15:06, af Britt Carlsen

Simone Hoppe flyttede i foråret 2017 sin forretning til Søholt Gods hos Grethe og Hasse Hoffmann – et valg som både hun og familien på Søholt har været meget glade for, men nu prøver Simone kræfter med et job i Tyskland

Stinna Tange red forkert – og vandt guld!

18-09-2018 21:19, af Camilla Tiefensee Schrøder

Der blev ringet med klokken undervejs i Stinna Tange Kaastrups program, og pludselig så det rigtig sort ud for den danske paradressurstjerne. Men to procentpoint fratrukket hendes endelige score var ikke nok til at fravriste hende VM-guldmedaljen

Rikke Haastrup gjorde det igen! (video)

16-09-2018 14:53, af Britt Carlsen

Rikke Haastrup red sig i finalen på den tidligere DV-godkendte hingst Nomanee, og sluttede på en fornem 6. plads i et meget hårdt selskab efter omspringning - og det er ikke første gang hun er UVM-finalist - hør hende fortælle, hvorfor UVM er et fokus for hende

Vilhelmsborg reddet for fremtiden

21-09-2018 18:31, af Britt Carlsen

Efter flere års tilløb har Aarhus Kommune og ledelsen på Vilhelmsborg nu endelig underskrevet brugeraftalen, så  Det nationale Hestesportscenter er sikret for fremtiden

SEGES om ahornforgiftning

21-09-2018 13:25, af Thomas Bach Jensen

I de senere år har der været flere tilfælde af Atypisk Myopati (Ahornforgifning) også kaldet EAM hos heste i Europa. Der er tale om en alvorlig forgiftning, som oftets forekommer om efteråret efter lange og tørre somre

NM i ridesport indtager Aarhus i 2019

17-09-2018 17:17, af Pressemeddelelse

Det bliver en af de største ridesportsbegivenheder nogensinde på dansk grund, når ryttere i alle aldre fra hele norden til næste sommer rykker til Vilhelmsborg for at deltage i Agria Nordic-Baltic Championships i fem forskellige ridediscipliner

De skal til championatsfinalen i dressur på Blue Hors

18-09-2018 08:17, af Thomas Bach Jensen

I uge 41 danner Blue Hors i Randbøl for anden gang rammen om Dansk Ride Forbunds championatsfinaler i dressur og springning powered by Pavo. Her kan du se de unge dressurheste, der har kvalificeret sig