Er du opmærksom på din væskebalance?

20-05-2018 07:01, af Camilla Tiefensee Schrøder
Blog|

Det varme forårsvejr er dejligt og giver godt humør, men hvis du glemmer at få nok væske, vil du hurtigt blive drænet for energi, skriver coach og træner Lars Mars Johansen. I dette indlæg kommer han med gode råd til, hvordan du undgår at lade varmen gå ud over din præstationsevne

Copyright Ridehesten.com
Lars Mars Johansen skriver artikler i magasinet Ridehesten om træning og rytterens fysiske og mentale sundhed. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Af Lars Mars Johansen

Forårsmånederne med sol og varme skaber glæde og lysten til at være udendørs. Der er opmærksomhed på, at ponyen/hesten skal have nok vand, foder og måske noget skygge, for at den kan trives og præstere optimalt – men hvad med rytteren?

Nedsat præstationsevne
Flere timer eller hele dage i varmen kræver mange ressourcer af kroppen og kan let nedsætte rytterens koncentrations- og præstationsevne samt energiniveau, hvis kroppen ikke får tilført nok væske og sund, energigivende mad.

Kroppen skal bruge masser af energi på at køle og holde en optimal kropstemperatur, og samtidig skal hjernen også bruge masser af energi til at skabe koncentration. Hvis vi forbrænder mere væske i forhold til det, vi drikker, nedsættes vores yde- og koncentrationsevnen med stor risiko for en nedsat præstationsevne.

Kroppen er indrettet således, at den altid vil prioritere at bruge energi på at sikre, at dens vitale dele trives bedst muligt. Derudover vil den også arbejde på, at kroppen ikke bliver overophedet, altså arbejde for at holde vores kropstemperatur i balance. Når dette er opfyldt, bliver den overskydende energi (hvis der er nogen tilbage) brugt til at skabe energi til at kunne præstere samt skabe koncentration. Hvis der så kun er lidt energi tilbage, vil det nedsætte vores præstationsevne til stor frustration for rytteren.

Symptomer 
Vi opdager ofte først problemet, når det er lidt for sent. Symptomerne kan f.eks. være, at vi bliver lidt sløve pga. varmen, vi føler os lidt tunge i hovedet og har lidt svært ved at holde fokus o.l.

Det kan tage flere timer eller dage at komme op på niveau igen, hvis man er kommet i væskeunderskud. Derfor er det en rigtig god idé at tage sine forholdsregler, når man skal præstere under varme forhold.

Behov for hurtig energi
Vores hjerne sender straks signaler om, at vi har lyst til (behov for) sukker-stoffer, som kan give noget hurtig energi. Trangen til at slukke tørsten vil drages hen mod sodavand eller de kunstigt fremstillede energidrikke samt lysten til at spise søde sager. Men det vil bare ikke hjælpe optimalt på væskebalancen, og dermed kan vi være på vej ned ad bakke mht. præstationen. Det er jo på ingen måde optimalt, hvis man skal ride flere heste eller skal præstere over flere dage. 

Drop undskyldningerne 
Det er let at bruge undskyldningen ”Det er godt nok også varmt i dag” og derved dække sig ind under, at det er o.k., hvis præstationen ikke bliver/var helt i top. Men hvorfor gøre det, når der nu er mulighed for at nedsætte risikoen for en dårligere præstation blot ved hjælp af forberedelse og omtanke?

(artiklen fortsætter under billedet)

Copyright Ridehesten.com

Påvirket af varmen
Hvis du er uheldig at blive ramt af symptomerne ved varmen, skal du hurtigst muligt tage action, så det ikke bliver værre. Du kan f.eks. gøre følgende:

 • Drik kontinuerligt, så kroppen får tilført væske i små mængder. F.eks. vand, saftevand med sukker eller energidrik (opblandet pulver fra naturprodukter).
 • Spis saltede nødder eller chips – det kan hjælpe lidt med at holde lidt ekstra på den væske, du drikker
 • Søg skygge
 • Hold dig i ro og tag evt. en lur, så kroppen ikke skal bruge energi på at holde dig aktiv.

Væske
Vi drikker ofte først, når vi føler tørst, men så er det desværre lige en ’postgang’ for sent, fordi så er vi faktisk allerede lidt bagud. Der er stor forskel på, om vi skal til at indhente et væskeunderskud, eller om vi blot skal vedligeholde væskebalancen.
Mangel på væske nedsætter vores koncentrations-, indlærings- og præstationsevne samt kan skabe hovedpine eller en tung følelse i hovedet og i værste fald give hedeslag/solstik.

 • Vidste du, at et væsketab på bare 2% kan nedsætte kroppens ydeevne med op til 20% ?

Den bedste form for væske er vand, saftevand samt energidrik (opblandet pulver fra naturprodukter – ikke fra de farvestrålende dåser/flasker i kiosker og supermarkeder). 

På rigtig varme dage eller hvis man sveder meget, kan man med stor fordel tilsætte mineral-brusetabletter i sit vand. De indeholder mineraler og salte, som hjælper til at holde længere tid på væsken i kroppen.

Energidrik-pulver og mineral-brusetabletter kan typisk købes i større cykel-butikker eller løbe-butikker.  

Kosten
Mange føler ikke sult, når det er varmt , men for at kunne præstere optimalt, er det vigtigt at indtage sunde energigivende hoved- og mellemmåltider, også selv om det er varmt, og lysten måske ikke helt er der. Kroppen skal bruge ekstra energi til at holde en optimal kropstemperatur.

Kosten kan groft sagt deles op i to hovedgrupper en ”hurtigoptagelig-” og en ”langsomoptagelig gruppe”. Den langsomoptagelige er det, som du skal spise til dine hovedmåltider (groft og proteinrigt), og den hurtigoptagelige er det, du skal spise ca. 30 minutter, inden du skal yde og præstere (f.eks. banan, bolle med honning o.l.).

Du kan læse meget mere om disse emner i mine artikler ”Kost og væske” i september 2017-udgaven af magasinet Ridehesten samt ”Optimering inden og under stævne” i december-udgaven 2017.

Søg skygge
Mellem ridningerne er det fornuftigt at søge skygge, og helst det køligste sted. Dermed undgår man den direkte sol, og man undgår også at bruge unødig energi på at knibe øjnene sammen, også selv om at man har solbriller på.

Vær opmærksom og vær forberedt

 • Sørg altid for at have styr på din væskebalance i hverdagen
 • Op til stævner kan man med stor fordel have lidt mere fokus på sit væskeindtag
 • Sørg for at have vand med dig, når du går rundt på stævnepladsen, så der ikke går for lang tid mellem du drikker på de varme dage.
 • Spis saltede nødder eller chips 
 • Forbered dig optimalt inden stævner ved at spise sund energigivende kost, og pak en god sund madkurv til stævnerne, så du ikke vælger nogle ”hovsa-løsninger” på stævnepladsen. 
 • Lav planer for, hvor meget du skal være i solen, og hvornår du skal søge skygge for at undgå, at kroppen skal bruge unødig energi på at køle sig selv ned.

Læs også

Skadet – Hvad gør jeg?

05-06-2018 07:01, af Camilla Tiefensee Schrøder

Amalie Liis Knudsen fortæller i det nye nummer af Ridehesten, hvordan hun fik selvtilliden og glæden ved ridning tilbage efter en lang skadespause og en uheldig start på genoptræningen

Skadet? – Brug tiden fornuftigt

09-05-2018 10:33, af Camilla Tiefensee Schrøder

I det nye nummer af Ridehesten giver træner og coach Lars Mars Johansen forslag til, hvordan man håndterer en periode med ingen eller meget lidt træning, hvis rytter eller hest er uheldig at pådrage sig en skade

Husker du at trække vejret ved stævner?

12-02-2018 15:10, af Camilla Tiefensee Schrøder

Selvfølgelig trækker vi alle vejret helt automatisk, men mange af os kan blive bedre til det. Men med fokus på en optimal vejrtrækning kan du forbedre din ridning, både til hverdag og ved konkurrencer, fortæller træningscoach Lars Mars Johansen

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Britt Carlsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Britt Carlsen

bc@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Opsang fra ejer: Stop med at fodre vores heste

18-06-2018 16:55, af Camilla Tiefensee Schrøder

Cecilie Skov fra Liseleje i Nordsjælland mistede sidste år en hest, fordi den var blevet fodret med nyslået græs, og fornylig var det ved at gå helt galt igen, da en hest fik spiserørsforstoppelse. Nu kommer hun med en kraftig opfordring til de velmenende forbipasserende ved folden

Dødstrusler mod Ben Talbot for mishandling

21-06-2018 13:12, af Britt Carlsen

Den britiske toprytter Ben Talbot blev videofilmet til ridestævne, hvor han mistede besindelsen og brugt både pisk og sporer meget kraftigt på sin hest, der stoppede - det har naturligvis vakt harme

Alexander Yde Helgstrand treer i kürfinalen

17-06-2018 17:08, af Thomas Bach Jensen
Pony|

Ponyrytternes kürfinale ved det internationale stævne Future Champions i Hagen satte i dag et flot punkt for en fornem dansk indsats. Alexander Yde Helgstrand og Adriano B sluttede på bronzepladsen i kürfinalen

Endnu to danskkårede hingste med WFFS

21-06-2018 15:31, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Helgstrand Dressage meddeler i dag, at de har testet deres tyskstationerede hingste, og det viser sig, at to af disse er bærere af WFFS

Seks unge dressurheste fra Ringsted til Falsterbo

17-06-2018 18:18, af Thomas Bach Jensen

Årets første kvalifikation i Dansk Ride Forbunds dressurchampionat har i dag fundet sted i Ringsted, der er den ene af to kvalifikationsstævner med udtagelse til Falsterbo Horse Show

Det skal du gøre, hvis du møder en ulv

16-06-2018 06:39, af Camilla Tiefensee Schrøder

Som rytter har du større sandsynlighed for at møde ulven, end hvis du går til fods – men frygt ikke, lyder det fra ulveentusiasten Thomas Boesdal, der holdt foredrag om ulve på Roskilde Dyrskue sidste weekend

Ungdommen sejrede og rutinen slog til

17-06-2018 16:49, af Britt Carlsen

Ny dansk mester for senior, Kasper H. Hansen, men de rutinerede landsholdsryttere Thomas Sandgaard og Søren Nørgaard Pedersen red sig ind i medaljerækken i dag

Cathrine og Nathalie på Slangerupgaard

17-06-2018 07:14, af Thomas Bach Jensen

OL-rytter og tredobbelt danmarksmester Cathrine Dufour deler ud af hemmeligheden bag sin success til et stort anlagt dressurarrangement i de flotte rammer på Slangerupgaard!

Danske junior-og ungryttere til EM i dressur

20-06-2018 11:44, af Thomas Bach Jensen

Landstræner for junior- og ungryttere, Dennis Fisker, har nu udtaget de ryttere, der skal repræsentere Danmark ved EM i franske Fontainebleau

Flere hingste testet negativ for WFFS

20-06-2018 11:31, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hingsten Tailormade Temptation, der er far til mange højtkårede hopper i Dansk Varmblod, er ikke bærer af genet for WFFS, viser en gentest